Drożdżówki

Za oknem zapachniało już jesienią, skłoniło to mnie do przygotowania czegoś pysznego i słodkiego, czym mogłabym poprawić sobie nastrój. Od razu pomyślałam o moich ulubionych drożdżówkach, zmodyfikowałam jednak nieco moje standardowe ich wykonanie, tak, że wyglądają bardziej jak strucle niż drożdżówki, smakują jednak tak samo pysznie :) Nadzienie można dodać różne, ja wybrałam dżem jabłkowy mojej mamy oraz twaróg. Często przygotowuje takie drożdżówki również z budyniem.

IMG0091A

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania blachy

 

Nadzienie:

  • słoiczek dżemu
  • masa twarogowa: kostka twarogu półtłustego, 2 łyżki śmietany, cukier do smaku, cukier waniliowy, rodzynki (składniki na pół porcji ciasta)
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe,  4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka, rodzynki (składniki na całą porcję ciasta)

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło, wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

W tym czasie najlepiej przygotować nadzienie.

Masa twarogowa: wymieszać wszystkie składniki i taką masą posmarować ciasto.

Masa budyniowa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać rodzynki.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość (po ok. o.5 h – 1 h) przekroić na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty. Posmarować nadzieniem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Roladę można pokroić na mniejsze fragmenty (moje miały długość ok. 20 cm, tak żebym mogła zmieścić je na blasze) i ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawiając pomiędzy drożdżówkami przestrzeń ok. 7 cm (tak, żeby w czasie pieczenia się nie skleiły, gdyż jeszcze wyrosną). Wierzch drożdżówek posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (aż drożdżówki uzyskają jasnozłoty kolor).

Smacznego! :)

IMG0089A

IMG0093A

IMG0090A

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.